Każdy chce być świetnym kucharzem, ale sama myśl o gotowaniu budzi lęk u wielu niedoszłych kucharzy.

Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować szybkie posiłki dla rodziny, napełnić idealny kosz piknikowy, czy urządzić elegancką kolację, na pewno nauczysz się tutaj rzeczy, które podniosą Twoje umiejętności kulinarne.Przechowuj swoje przyprawy i zioła w chłodnym i ciemnym miejscu, kiedy zdecydujesz, gdzie je przechowywać. Wilgotność, ciepło i światło wpływają na smak Twoich przypraw. Zazwyczaj zmielone przyprawy tracą swój smak po około roku przechowywania. Przyprawy przechowywane w całości mogą zachować swój smak przez okres od trzech do pięciu lat. Właściwe przechowywanie wzmocni smak na dłużej.Podczas pieczenia każdego rodzaju mięsa upewnij się, że po wyjęciu go z piekarnika dasz mu czas na „odpoczynek”, zanim go pokroisz i dostarczysz na stół. Pozostawienie mięsa we własnych sokach przez około dziesięć minut sprawi, że mięso nie będzie suche lub nadmiernie gumiaste.Upewnij się, że masz wcześniej ustawione nakrycia, aby zmniejszyć stres, który będziesz odczuwać, gdy przyniesiesz jedzenie do stołu. Wysoki poziom stresu nie miesza się dobrze podczas gotowania, biorąc pod uwagę niebezpieczeństwo, więc będziesz chciał go jak najbardziej ograniczyć.Woda z lodem może zachować kolor warzyw. Matowe, umyte warzywa nie wyglądają tak zachęcająco do jedzenia. Jeśli chcesz jasne i żywe warzywa, po zblanszowaniu zanurz je w lodowatej wodzie. Dowiedz się, jak zostać kucharzem, którym chcesz być

Warzywa o żywych kolorach wyglądają znacznie bardziej apetycznie w sałatkach i daniach z makaronu.Jeśli chcesz jajka na twardo, które łatwo się obierają, musisz je schłodzić przed ich obraniem.

Gotowane jajka prosto z gorącej wody nie mają oddzielenia między jajkiem a skorupką. Napełniając garnek zimną wodą przed obieraniem jajek do środka, zachęcasz jajka do kompresji, tworząc w ten sposób warstwę powietrza między jajkami a ich skorupkami, co ułatwia ich obieranie.Zostaw kość w pieczeniu, aby przyspieszyć gotowanie. Pozostawiając kość, ciepło szybciej przemieszcza się do wnętrza mięsa, przyspieszając proces gotowania. Ponieważ kość przenosi ciepło, cała pieczeń gotuje się bardziej równomiernie w całym kawałku mięsa, pozostawiając je zamiast usuwać.Kiedy pieczesz stek, podgrzej go do odpowiedniej temperatury przed włożeniem steku. Rezultatem będzie przypieczony stek na zewnątrz i bardzo soczysty w środku. Proces opiekania również powinien być szybki, ale będzie się różnić w zależności od tego, jak dobrze wysmażony ma być stek. Przegotowanie może prowadzić do wysuszenia efektu końcowego.Nawet skromna kanapka może skorzystać z odrobiny wiedzy kulinarnej. Majonez, musztardę i inne przyprawy należy rozłożyć równomiernie od krawędzi do krawędzi chleba kanapkowego. Poprawia to konsystencję i zapewnia, że ​​każdy kęs kanapki czerpie korzyści z przypraw. Równomierne rozprowadzanie zapewnia za każdym razem doskonałe rezultaty kanapkowe.Robiąc kanapkę, rozłóż majonez z jednego rogu chleba do drugiego. Ludzie zwykle po prostu szybko rozprowadzają majonez tak, że jedna strona chleba ma więcej niż druga. Rozprowadzając go od jednego rogu do drugiego, wszystkie części chleba będą zawierały taką samą ilość majonezu.Teraz, gdy przeczytałeś już podstawowe wskazówki, których potrzebujesz, aby zostać utalentowanym kucharzem, którym zawsze chciałeś być, ćwicz dziś wieczorem we własnej kuchni, przygotowując posiłek, który zrzuci ich z nóg. Z czasem będziesz najlepszym kucharzem w całej okolicy!