Jeśli chcesz zakupić plastikowe opakowania do żywności, musisz wiedzieć, które tworzywa sztuczne są bezpieczne dla żywności.

Żywice plastikowe bezpieczne dla żywności to te, które są zatwierdzone do kontaktu z produktami spożywczymi i mogą one służyć do pakowania, transportu i przechowywania żywności.

Jakie rodzaje plastików są bezpieczne w kontakcie z żywnością

Wysokiej jakości odporne na uszkodzenia worki do żywności

Politereftalan etylenu (PET) jest szeroko stosowany w tworzywach sztucznych, które mają kontakt z żywnością, od wszechobecnych butelek z wodą czy napojami po butelki na sosy, czy przykrywki słoików i butelek. Zdecydowana większość jednorazowych butelek na napoje i wodę jest wykonana z PET. Specjalnie obrobione pojemniki PET nadają się do kuchenki mikrofalowej i są używane w pojemnikach na wynos i jednorazowych naczyniach i sztućcach. Tworzywo PET jest stabilne, oznacza to, że nie ulega degradacji w kontakcie z żywnością lub napojami, jest odporne na uszkodzenia i odpycha mikroorganizmy. Te cechy sprawiają, że idealnie nadaje się do kontaktu z żywnością, często znajdziemy go również w różnego rodzaju workach do żywności.

Innym szeroko stosowanym plastikiem jest polipropylen (PP), można go znaleźć zarówno w opakowaniach jednorazowych, jak pojemniki na jogurt, jak i wielokrotnego użytku, przykładem są pojemniki do przechowywania żywności w lodówce i szafkach. Wysoka temperatura topnienia polipropylenu sprawia, że nadaje się on do pojemników na żywność nadających się do kuchenek mikrofalowych. Jest nielotny i nie reaguje z płynami, kwasami ani zasadami, więc idealnie nadaje się do przechowywania szerokiej gamy produktów spożywczych. Polietylen o dużej gęstości (HDPE) to najpopularniejszy plastik do użytku domowego. W sklepie spożywczym można zobaczyć wiele plastikowych butelek i opakowań, a także w postaci siatek i worków do pakowania i mrożenia żywności.

W wielu sklepach i hurtowniach online możemy zakupić worki do żywności, odpowiednie do pakowania, przechowywania i mrożenia produktów spożywczych. W ten prosty sposób możemy zachować świeżość jedzenia i mniej go marnujemy.