Obecnie Polacy odżywiają się coraz bardziej świadomie, dużą uwagę zwracamy na pieczywo jakie spożywamy na co dzień.
Robiąc zakupy zwracamy uwagę na skład pieczywa, jakość bułek czy też drożdżówek. Oczywiście podstawą wypieku chleba jest mąka, woda oraz sól, czasem także może być to niewielka ilość drożdży. Wówczas chleb pieczony jest według starych przepisów, jest on odpowiednio smaczny, posiada prawidłową konsystencje, Jak również może pozostać świeży przez wiele dni. Jednak musimy zwrócić uwagę iż wybór chleba nie zawsze jest łatwy, pozornie dobrze wyglądający bochenek chleba może bowiem posiadać różnego rodzaju spulchniacze, barwniki, środki które sprawiają że wygląda ładnie, mimo że nie został wykonany z najlepszych składników. Dobrym pomysłem może być podniesienie chleba, jeżeli jest on dość ciężki, wówczas mamy pewność że jest to chleb lepszej jakości, zawsze pieczywo które jest lżejsze, bardziej spulchnione będzie wykonane z gorszej jakości składników mąki. Oczywiście najbardziej popularna jest mąka pszenna, chociaż spotykamy też często pieczywo żytnie lub też pieczywo żytnie z 10 lub 15% domieszką mąki pszennej.
W supermarkecie z całą pewnością powinniśmy unikać pieczywa tostowego, najczęściej jest on bardzo niskiej jakości, często już na półce możemy zauważyć pierwsze ślady zielonego nalotu.
Z pewnością najlepszym pomysłem kiedy poszukujemy pieczywa będzie w piekarnia, możemy wybierać spośród wielu rodzajów pieczywa wypiekanych na miejscu. Możemy otrzymać chleb czy też bułki świeże, prosto z pieca, które są jeszcze ciepłe. Warto poszukiwać piekarni z tradycjami, które działają od wielu lat, często przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, według których wypiekane są najlepsze rodzaje chlebów. Jeżeli poszukujemy dobrych sprawdzonych piekarni, warto wejść na stronę www. Znajdziemy tam listy piekarni nagradzanych za swoje najwyższej jakości wyroby, z pewnością są to miejsca które warto odwiedzić, kiedy chcemy mieć pewność że pieczywo które będziemy jedli jest zdrowe i wysokiej jakości.