Badania pokazują, że wiele osób chce obecnie schudnąć, utrzymać szczupłą sylwetkę i zachować zdrowie.
Jednym ze sposobów na osiągnięcie dobrych wyników jest dieta o niskiej zawartości węglowodanów, jest to sposób odżywiania, gdzie zmniejszamy spożycie pewnych rodzajów produktów. Nasze posiłki zazwyczaj składają się zwykle z około 50 procent węglowodanów. Przy niskiej zawartości węglowodanów ilość ta jest znacznie zmniejszona. Może być to dieta która zasadniczo składa się z produktów mlecznych, dużej ilości warzyw, mięsa i ryb, owoców o niskiej zawartości węglowodanów i orzechów. Wówczas dieta bogata w węglowodany zostaje zastąpiona dietą wysokotłuszczową i bogatą w białko. Wiele diet zakłada iż w tego rodzaju diecie nie powinno spożywać się więcej niż 100 gram węglowodanów dziennie, zatem niski poziom węglowodanów nie oznacza, że węglowodany są całkowicie wyeliminowane. W tym przypadku spożywa się duże ilości warzyw, zatem dieta ta jest szczególnie zalecana w czasie lata, kiedy możemy łatwo kupić świeże warzywa. Może być to przykładowo cukinia, papryka, burak, marchew, szparagi, seler, ogórek, pory, cebula, szpinak. Inne zalecane pokarmy to mięso, jajka, ryby i owoce morza, produkty mleczne, takie jak ser, naturalny jogurt.
Dobrym pomysłem będą także owoce zwłaszcza wszystkie rodzaje jagód, pigwy, brzoskwinie, pomarańcze, morele oraz orzechy.
Zdrowe węglowodany znajdują się w roślinach strączkowych, czy pełnych ziarnach. Ważne jest oczywiście aby jedzenie nam smakowało, dlatego też jeżeli wybieramy catering powinniśmy sprawdzić jakie menu oferuje. Jeżeli jesteśmy na coś uczuleni wówczas będziemy mogli określić dokładnie czego trzeba będzie unikać. Obecnie można zamówić catering uwzględniający dietę bezglutenową, wegetariańską, czy też LOW Carb. Obecnie w wielu miastach można znaleźć firmy oferujące catering dietetyczny Sopot jest jednym z nich. Można zapoznać się z oferowanymi daniami na stronie internetowej. Można sprawdzić przykładowe porcje dzienne. Ponadto można określić ile kalorii mają zawierać dzienne posiłki.